„Praca z uzależnionymi z Ośrodka Rehabilitacji w Pałęgach”
projekt realizowany w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet VII „Promocja integracji społecznej”, Działanie 7.2 – Przeciwdziałanie wykluczeniu i wzmocnienie sektora ekonomii społecznej, Poddziałanie 7. 2. 1 Aktywizacja zawodowa i społeczna osób zagrożonych wykluczeniem społecznym

Projekt realizowany na podstawie umowy ze Świętokrzyskim Biurem Rozwoju Regionalnego w Kielcach

Strona współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Zajęcia kulinarne



    01.05.2012

    Niestety (w opinii pacjentów) dziś odbyły się ostatnie warsztaty kulinarne. Pacjenci zgodnie zadecydowali, że skoro ostatnie warsztaty to muszą przygotować coś, co najbardziej lubią. Moja obecność polegała tylko i wyłącznie na obserwowaniu poczynań pacjentów. Nie byłem zdziwiony tym, co przygotowali. Kebab drobiowy z frytkami i zestawem surówek oraz sosami: czosnkowym, keczupowym i chrzanowym. Uczta trwała jeszcze długo po zakończeniu warsztatów.  

    Prowadzący zajęcia Wojciech Latkowski


    03.04.2012

    Kolejne zajęcia poświęciliśmy na przygotowanie niektórych posiłków na zbliżające się święta wielkanocne. Pacjenci chętnie brali udział w zajęciach, ponieważ chcieli pochwalić się rodzicom, których spodziewali się podczas świąt. Kolejny raz przygotowaliśmy staropolski bigos, koreczki śledziowe w zalewie octowej, pasztet drobiowy oraz barszcz czerwony. Pacjenci żałowali, że nie było możliwości spróbowania przygotowanych posiłków ponieważ wszystkie zostały odłożone na święta.  

    Prowadzący zajęcia Wojciech Latkowski


    23.03.2012

    Pacjenci przygotowywali posiłki na spotkanie z rodzicami, które było zaplanowane na 25.03 (niedziela).Kolejny raz chcieli pokazać rodzicom, że każdą wolną chwilę w ośrodku wykorzystują na doskonalenie swoich umiejętności kulinarnych. Sami przygotowali przepyszne roladki schabowe z pieczarkami, serem i ogórkiem, zasmażane buraczki z jabłkiem oraz pierwszy raz upiekli bułeczki drożdżowe.

    Prowadzący zajęcia Wojciech Latkowski


    16.02.2012

    Dzisiaj „tłusty czwartek”. Wiadomo, czym się zajmowaliśmy podczas warsztatów- piekliśmy faworki. Muszę przyznać, że podobnie, jak wszyscy pacjenci, sam robiłem to pierwszy raz w życiu. Jak wielkie było nasze zdziwienie, gdy faworki były duże, kruche i przepyszne. Pierwszy raz w to święto, w Ośrodku w Pałęgach sami przygotowaliśmy te słodkie pyszności. Muszę dodać, że wszyscy byli bardzo zadowoleni.

     

    Prowadzący zajęcia Wojciech Latkowski


    29.01.2012

    Kolejny raz, na prośbę pacjentów, przygotowywaliśmy jedną z ich ulubionych potraw- pizzę. Dziś królowała pizza z szynką, pieczarkami i kukurydzą oraz pizza z szynką i ananasem. Warto dodać, że zajęcia są zazwyczaj atrakcyjne i cieszą się dużą ciekawością i zaangażowaniem ze strony pacjentów wtedy, gdy przygotowują posiłki, które bardzo lubią.

     

    Prowadzący zajęcia Wojciech Latkowski


    14.12.2011

    W dniu dzisiejszym, pacjenci przygotowywali potrawy na zbliżającą się Wigilię z rodzicami. Zajęcia były bardzo intensywne, ponieważ przygotowywane potrawy były bardzo pracochłonne i wymagały skupienia i cierpliwości. Wspólnie gotowaliśmy bigos, lepiliśmy pierogi z farszem grzybowym oraz uszka z nadzieniem grzybowo- kapuścianym.

     

    Prowadzący zajęcia Wojciech Latkowski


    27.11.2011

    W dniu dzisiejszym, na prośbę pacjentów przygotowywaliśmy ich ulubione danie- kebab i gyros. Do przygotowania posiłku wykorzystaliśmy mięso drobiowe i wieprzowe. Pacjenci sami przygotowali sosy: czosnkowy, keczupowy i tzatziki. Dania zostało podane z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej. Kolejny raz wszyscy byli bardzo zadowoleni i usatysfakcjonowani przepysznym obiadem.

     

    Prowadzący zajęcia Wojciech Latkowski


    31.10.2011

    W dniu dzisiejszym pod moim nadzorem, pacjenci uczyli się przygotowywać gołąbki z nadzieniem mięsno- ryżowym. Nikt z pacjentów dotychczas nie przygotowywał takiego posiłku, dlatego zainteresowanie zajęciami było dość duże. Wszyscy chętnie współpracowali, a danie zostało podane z ziemniakami i sosem pomidorowym.

     

    Prowadzący zajęcia Wojciech Latkowski


    17.09.2011

    Podczas zajęć przygotowywaliśmy danie zaproponowane przez pacjentów – kebab wieprzowy z frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Dodatkowo pacjenci przygotowali 3 rodzaje sosów: śmietanowy, czosnkowy i meksykański. Zajęcia przebiegały sprawnie, ponieważ pacjenci prezentują coraz większe umiejętności kulinarne. Zdecydowanie chętniej biorą udział w zajęciach, podczas których przygotowują posiłki wymyślone lub wskazane przez siebie. Największa radość i zadowolenie było w momencie konsumpcji.


    Wojciech Latkowski - prowadzący warsztaty


    13.08.2011

    Podczas kolejnego spotkania pacjenci sami zadecydowali, że pod moim nadzorem będą przygotowywali różne rodzaje pizzy. Pacjenci podczas pierwszych spotkań warsztatowych traktowali je jako niechciany obowiązek. Obecnie sytuacja zmieniła się diametralnie. Już od dawna nie mogli doczekać się kolejnego wspólnego gotowania. Przygotowali, według własnych przepisów sosy: czosnkowy ze świeżym ogórkiem, ketchupowy, pomidorowy i chili. Wszyscy bez wyjątku wykazywali się dużym zaangażowaniem i chęcią przygotowywania potraw. Sprawia im to coraz więcej radości i zadowolenia. Na zakończenie warsztatów odbyło się wspólne spożywanie kilku rodzajów pizzy, w których uczestniczył również ksiądz Andrzej Drapała. Długo dziwił się, że tak młodzi ludzie potrafią przygotować smaczne i pożywne dania. Pacjenci, podczas konsumpcji pizzy już dopytywali się kiedy znów spotkamy się w kuchni. Ponoć przygotowują niespodziankę!

     

    Warsztaty przeprowadził Wojciech Latkowski


    15.07.2011

    Zajęcia kulinarne w dniu 15.07.2011 r. w godzinach 9.00-14.00. Na prośbę pacjentów, podczas zajęć zajęliśmy się przygotowaniem dwóch potraw, których dotychczas uczestnicy sami nie przygotowywali tj. krokietów z nadzieniem pieczarkowo-kapuścianym oraz pasztetu drobiowego z pieczarkami i oliwkami. Wszyscy bardzo chętnie brali udział w zajęciach. Widać było, że pacjenci chcieli nauczyć przygotowywać się te potrawy w taki sposób, aby w przyszłości samemu je przyrządzać.



    Wojciech Latkowski- prowadzący warsztaty


    28.06.2011

    Zajęcia kulinarne w dniu 28.06.2011 r. w godzinach 9.00-14.00.
    Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom pacjentów, podczas pierwszej części zajęć przygotowywaliśmy wspólnie pizzę serową i pomidorową według przepisu, który poznali podczas ostatnich zajęć. W drugiej części warsztatów zajęliśmy się produkcją dania typowo polskiego- bigosu. Wymagało to od pacjentów wiele cierpliwości, a zarazem dokładności i staranności. Dla większości uczestników była to pierwsza  w życiu możliwość przyrządzenia tej potrawy. I dlatego, tym większa była radość i zadowolenie , gdy na koniec zajęć mogliśmy skosztować wspaniałego bigosu.


    Wojciech Latkowski- prowadzący warsztaty


    27.05.2011

    Zajęcia kulinarne w dniu 27.05.2011 r. w godzinach 9.00-14.00.
    Na wstępie zajęć przypomniałem uczestnikom o potrzebie zachowania zasad BHP podczas zajęć praktycznych w kuchni. Pacjenci prosili, aby podczas spotkania zająć się produkcją ich ulubionej potrawy tj. pizzy. Zapoznałem uczestników z prostym przepisem na pizzę pieczarkową, serową i salami. Wszyscy bardzo chętnie uczestniczyli w produkcji ich ulubionego przysmaku. Najbardziej cieszyli się wówczas, gdy pizze były już gotowe i można było usiąść do ich wspólnego spożywania. Większość pacjentów prosiła, aby podobne zajęcia powtórzyć podczas kolejnych warsztatów kulinarnych.  

    Wojciech Latkowski- prowadzący warsztaty


    29.04.2011

    Zajęcia kulinarne w dniu 29.04.2011 r. w godzinach 9.00-14.00.
    Pierwsze spotkanie zajęć kulinarnych było podzielone na dwie części. W pierwszej, teoretycznej zapoznałem pacjentów z zasadami higieny i BHP podczas przygotowywania posiłków. Omówiliśmy również zasady zdrowego odżywiania się. Pacjenci chętnie opowiadali o dotychczasowych sposobach swojego żywienia. W drugiej części, praktycznej pacjenci przygotowywali makaron domowy oraz zawijańce wieprzowe. Pacjenci z dużym zaangażowaniem i chęcią wykonywali zlecone czynności. Podsumowaniem zajęć było wspólne spożycie obiadu.  

    Wojciech Latkowski- prowadzący warsztaty